
BAHAN-BAHAN :-
- 1 kg daging
- 10 ulas bawang merah - dikisar
- 8 ulas bawang putih - dikisar
- 50 gm halia - dikisar
- 40 gm lengkuas - dikisar
- 100 gm cili kering - dikisar
- 5 cm kunyit
- 6 btg serai - dihiris
- 40 gm kerisik
- 3 helai daun kunyit - dihiris
- 3 helai daun limau purut
- 200 ml santan
- garam secukup rasa
CARA MEMBUAT :-
- Masukan bahan-bahan yg telah dikisar terlebi dahulu.
- Kemudian masukan daging dan santan ke dalam kuali.
- Masak dgn api yg pelahan sehingga daging menjadi masak.
- Kemudian barulah dimasukkan daun kunyit,daun limau purut dan kerisik.
- Tambah garam secukup rasa.
- Kacau sehingga rendang menjadi kering dan bolehlah dihidangkan.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment