
BAHAN-BAHAN :-
- 500 gm laksa kering - direndam selama 4 jam sebelum direbus.
- 1 kg ikan tongkol.
- 500 ml santan kelapa.
- 50 gm asam keping.
- 50 gm belacan.
- Garam secukup rasa.
- Gula pasir secukup rasa.
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :-
(Mengikut sukatan anda)
- Bunga kantan - dihiris halus
- Daun kesum - dihiris halus
- Pucuk gajus - dihiris halus
- Kacang panjang - dihiris halus
- Timun - dihiris halus
- Kubis bulat - dihiris halus
- Bawang besar - dihiris halus
- Tauge
CARA MEMBUAT :-
- Rebuskan ikan tongkol sehingga betul-betul masak. Selepas itu, hendaklah dikisar sehingga hancur.
- Masukkan ikan yang sudah dikisar tadi ke dalam santan kelapa. Masukkan asam keping dan belacan. Biarkan ia mendidih serta masukkan perasa secukupnya.
- Hidangkan bersama bahan-bahan sampingan yang telah dihiris halus. Untuk menyediakan sambal cili kering, campurkan cili kering dengan belacan. Selepas itu, kisar sehingga ia menjadi lumat.
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment