
BAHAN-BAHAN A :-
- 1 ekor ayam - dipotong kiub nipis
- 20 ulas bawang merah - dikisar
- 5 ulas bawang putih - dikisar
- 2 inci halia - dikisar
- 1 inci lengkuas - dikisar
- 3 biji buah keras - dikisar
- Sedikit serbuk lada sulah
BAHAN-BAHAN B :-
- 250 ml kacang tanah - ditumbuk
- 250 ml kerisik
- sedikit minyak masak
- 200 ml santan
BAHAN-BAHAN CAMPURAN :-
- 5 gm garam
- 5 gm gula
- Sedikit serbuk jintan manis
- Sedikit serbuk jintan putih
- Sedikit serbuk ketumbar
- 250 ml cili kisar
- 2 keping asam gelugor
- 2 batang serai - dititik
- 2 inci kulit kayu manis
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan serai bersama kulit kayu manis dan cili kisar sehingga naik baunya
- Kemudian masukkan kacang tumbuk dan gaulkan sehingga rata.
- masukkan pula bahan-bahan A yang telah diperap terlebih dahulu. Gorengkan sehingga ia menjadi rata.
- Tambah kerisik, asam gelugor dan satan. Kacau sehingga kering.
- Hidangkan rendang bersana ketupat dan timun.
No comments:
Post a Comment