
BAHAN-BAHAN :-
- 1 kg beras mathi
- 120 gm minyak sapi
- 300 gm bawang besar - dihiris
- 280 gm bawang merah - dihiris
- 200 gm bawang putih - dihiris
- 200 gm halia - dihiris
- 1000 ml air
- 160 ml susu cair
- 5 gm garam
BAHAN-BAHAN A :-
- 4 helai daun pandan
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum buah pelaga
- 4 cm kulit kayu manis
CARA-CARA MEMBUAT :-
- Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan hiris. Daun pandan dan bahan-bahan A sehingga wangi. Masukan air dengan garam.
- Apabila air mendidih, masukkan beras dan biarkan sehingga air menjadi kering. Masukkan susu cair dan pelahankan api selama 10 minit sebelum dihidangkan. Hiaskan dengan kismis, gajus dan bawang goreng.
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment