Tuesday, June 8, 2010

Ketupat Sotong



BAHAN-BAHAN :-
  • 10 ekor sotong - bersaiz besar
  • 1 biji kelapa - diambil santan
  • 150 gm beras pulut
  • 150 gm bawang merah - dihiris
  • 100 gm halia - dihiris
  • Sedikit halba
  • Garam secukup rasa
  • Lidi pencucuk
CARA MEMBUAT :-
  1. Rendam beras pulut selama 2 jam. Kemudian toskan dan kukus sehingga masak. Sementara itu bersihkan sotong dan buangkan tulangnya. Pastikan sotong dibasuh sehingga bersih.
  2. Masukkan isi pulut yang telah dikukus kedalam sotong. Pastikan ianya diisi tidak terlalu penuh. Kemudian cucuk lidi di bahagian hujungnya. Masukkan sotong ke dalam periuk yang berisi santan, halia, halba, bawang merah dan garam.
  3. Masak di atas api yang pelahan sambil dikacau sehinggaia menjadi pekat. Angkat danbolehlah dihidangkan bersama nasi dan sebagainya.
Selamat mencuba...


No comments:

Post a Comment